Az érzékelés fogalma, fajtái, alapjelenségei.
2006.12.05. 10:59
Az érzékelés fogalma, fajtái, alapjelenségei.
Érzékelés: válasz az érzékszervekre ható energiákra, a környezet mechanikai, hő-, kémiai és fényenergiát szolgáltat, amelyekkel a receptorrendszereknek meg kell birkózniuk. A szervezet és a környezet aktív kapcsolatának megnyilvánulása, ez az alkalmazkodás szolgálatában áll, lényege az információfelvétel.
Érzékelő rendszerek:
- egyensúlyérzékelés → belső érzéklet: egy szerv felel érte, amely a belső fülben található, 3D-s elmozdulásokra érzékeny folyadék van benne, az érzékelő sejtek fogadják a folyadék elmozdulását
- tapintás
- ízlelés
- szaglás
- hallás
- látás
- a test belső közérzeti rendszere
- szemüvegekbe szerelt lencsékkel, prizmákkal könnyen torzítható a látható világ → kezdetben ez nagyon zavaró, rontja a tájékozódást, megnehezíti a tárgyak megfogását
- a tapasztalat szerepe fokozódik a törzsfejlődés során (alkalmazkodás)
- az észlelés és az érzékelés valójában nem különböző jelenségek → ugyanazok a receptorok fogják fel és idegi impulzusokká átalakítva a rájuk ható energiaváltozásokat az agy elemzi
- különböznek azonban döntő fiziológiai folyamatokban és a keletkezett élmény tekintetében
- az inger fizikai történés, amely az érzékszervre hat → az érzéklet ennek megfelelő esemény
- kapcsolatukkal a pszichofizika foglalkozik
Vizsgálati területei:
- azok az ingertulajdonságok, amelyek az érzékleti minőségben tükröződnek
- az ingerek észrevehetősége, az érzéklet felkeltéséhez szükséges legkisebb energia
- az ingerek megkülönböztethetősége, az a legkisebb ingerlésbeli változás, amely felfedezhető
- az érzéklet nagyságának és az inger nagyságának összefüggése, az érzékleti skála
- az érzéklet azon tulajdonságainak meghatározása, amelyek változatlanok maradnak, amikor az inger bizonyos jellemzői megváltoznak
Az érzéklet minőségi és mennyiségi jellemzői:
- látás: szín telítettsége és mint mennyiségi jellemző, a fényesség
- hallás: mennyiségi a hangerő (hangosság) és minőségi a hangmagasság
- ízlelés: minőségi a sós, a keserű, az édes és a savanyú jellegek → társulnak a szag-, szerkezeti és hőmérséklet benyomásokkal is
- fájdalomérzés: van éles, szúró fájdalom és mély, tompa fájdalom
- az érzéklet fajtáját az ingerelt kérgi terület határozza meg
Ingerküszöb vagy abszolút küszöb: a legkisebb ingerhatás, amit a szervezet felfog, a receptorrendszerek érzékenységétől függ és érzékszervenként változik.
Különbségi küszöb: az ingerlés legkisebb megkülönböztethető változása arányos az ingerléserősségével. Ez az arány 1/60 a fényességnél és 1/11 a hangosságnál.
A látásérzet keletkezése:
- a látás ingere a fényenergia, elektromágneses sugarak közé tartozik a gamma-sugarakhoz vagy a rádióhullámokhoz hasonlóan
- jellemzésére a hullámhossz szolgál → 400 nm < látható fény > 700 nm
- spektrum: a napfény prizmán keresztülbocsátott szivárványszerű fénymintája (kék – vörös)
- a legkisebb látást eredményező fénymennyiség (pl. a füves talaj csillagfényben) és a legerősebb közt, amit még károsodás nélkül elviselünk (havas táj napfényben), milliószoros különbség van
- adaptáció vagy alkalmazkodás: a szervezet fiziológiai vagy pszichikai hozzáigazodása az adott vagy megváltozott környezeti feltételekhez → látásnál a szemnek a fényhez, ill. a sötéthez való alkalmazkodása
- „kiegészítő” komplementer színek: vörös+zöld=sárgás szín, ha tiszta kéket és sárgát keverünk össze, kioltják egymást és szürke lesz
- utókép: ha egy színes mintát hosszan nézünk (30 mp), majd becsukjuk a szemünket, vagy egy szürke felületre tekintünk, szintén kiegészítő színt látunk
- kontrasztjelenség: olyan látási jellemző, melyben 2 inger közötti tényleges, fizikai különbség felerősödik → világosság kontrasztnál ugyanaz a középszürke szín világos alapon sötétnek, fekete alapon világosnak látszik
- színtévesztők: nem érzékenyek a hullámhosszkülönbségekre, részlegesen vagy teljesen színvakok (férfiak 8%-ának, a nők 1%-ának van valami színlátási zavara)
A hallásérzéklet keletkezése:
- a hallás ingere a levegőmolekulák ritmikus sűrűsödése és ritkulása, amit egy tárgy (hangforrás) rezgése kelt
- hullámok formájában terjed tovább
- egyes pszichológiai jellemzői (érzékleti minőségei) kapcsolatba hozhatók a fizikai ingerrel
- a hangmagasságot főleg a hanghullám frekvenciája (gyakorisága, sűrűsége) határozza meg, míg a hangosságot (hangerőt) az amplitúdója (kilengése)
- az emberi fül 20 és 20000 ciklus/másodperc (Hz) rezgésszámú hangtartományt hallhat → öregkorra ez a frekvenciatartomány szűkül
- fülünk az összetett hullámokat tiszta hangokra képes lebontani nem továbbítja tökéletesen a hullámokat a receptorokhoz, ill. az összetett hullámok elemzése (lebontása) nem pontos (kombinált hang hallása)
- felhang: egy zeneszerszám nemcsak sajátos, jellegzetes frekvenciát bocsát ki, hanem annak többszöröseit is → meghatározza a hangszínt
|